Uploaded image for project: 'MariaDB Server'
  1. MariaDB Server
  2. MDEV-6432

/etc/init.d/garb requires nc and produces an nc error if no cluster nodes are up

    XMLWordPrintable

    Details

      Description

      I installed the galera 25.3.5 RPM from the http://yum.mariadb.org/10.0/centos6-amd64 repo and after configuring /etc/default/garb, I then ran "/etc/init.d/garb start" without any of the configured cluster nodes being up.

      First issue is that line 122 reads:

      nc -z $HOST $PORT >/dev/null && break

      and yet a standard CentOS 6.5 server install doesn't include the "nc" command. I had to "yum install nc" to fix this, but the RPM should obviously have nc as a dependency.

      Second problem is that the code in that loop (lines 118-123) will test each node and then set $ADDRESS = 0 (and hence $HOST =0 and $PORT = 0) if none of the ${GALERA_NODES} nodes are running. Unfortunately, this produces a port error message from CentOS 6.5's nc command because "nc -z 0 0" is, of course, not correct.

      The fix for this is probably to only run the code if $ADDRESS != 0 e.g.:

      for ADDRESS in ${GALERA_NODES} 0; do
      if [ "$ADDRESS" != "0"]
      then
      HOST=$(echo $ADDRESS | cut -d \: -f 1 )
      PORT=$(echo $ADDRESS | cut -d \: -f 2 )
      PORT=${PORT:-$GALERA_PORT}
      nc -z $HOST $PORT >/dev/null && break
      fi
      done

        Attachments

          Activity

            People

            Assignee:
            nirbhay_c Nirbhay Choubey (Inactive)
            Reporter:
            rkl Richard Lloyd
            Votes:
            0 Vote for this issue
            Watchers:
            3 Start watching this issue

              Dates

              Created:
              Updated:
              Resolved: