Uploaded image for project: 'MariaDB Server'
  1. MariaDB Server
  2. MDEV-25331

After server restart or running mariadb-upgrade, users with a name in their host part (not IP) are not returned with "SHOW CREATE USER '<user>'@'<hostname>'" statement if skip_name_resolve is ON

    XMLWordPrintable

    Details

    • Type: Bug
    • Status: Open (View Workflow)
    • Priority: Major
    • Resolution: Unresolved
    • Affects Version/s: 10.3.27, 10.4.17, 10.5.8, 10.5.9
    • Fix Version/s: None
    • Component/s: Configuration, Upgrades
    • Labels:
      None
    • Environment:
      Debian buster
      Linux
      Virtual machines
      kvm

      Description

      When skip_name_resolve is ON if a user is created with hostname 'show create user' statement for users with host = <hostname> return 'Can't find any matching row in the user table'.

      Steps to reproduce:

      mysql
      MariaDB [(none)]> show global variables like 'skip_name_resolve';
      +-------------------+-------+
      | Variable_name     | Value |
      +-------------------+-------+
      | skip_name_resolve | ON    |
      +-------------------+-------+
       
      MariaDB [(none)]> create user 'nikosp'@'hostname' identified by 'pass';
      MariaDB [(none)]> show create user 'nikosp'@'hostname';
      +-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
      | CREATE USER for nikosp@hostname                                                                    |
      +-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
      | CREATE USER `nikosp`@`hostname` IDENTIFIED BY PASSWORD '*196BDEDE2AE4F84CA44C47D54D78478C7E2BD7B7' |
      +-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
      MariaDB [(none)]> exit
      mariadb-upgrade -s -f
      mysql
       
      MariaDB [(none)]> show create user 'nikosp'@'hostname';
      ERROR 1133 (28000): Can't find any matching row in the user table
      

        Attachments

          Activity

            People

            Assignee:
            Unassigned
            Reporter:
            npyrgio Nikos Pyrgiotis
            Votes:
            0 Vote for this issue
            Watchers:
            3 Start watching this issue

              Dates

              Created:
              Updated: